• Inspirerend…

  stilte...

  stilte…

  Afgelopen zondag 11 Mei 2014, op Moederdag, mocht ik meemaken om bij de Boeddhistische les en lezing (Welzijn, Wijsheid en Compassie; een pleidooi voor een seculiere benadering) van de Dalai Lama te zijn. Samen met mijn zus heb ik in 2009 ook een ontmoeting gehad en dat maakte, samen met mijn ervaringen in het monnikenklooster in Nepal, dat ik zielsgraag opnieuw voor een ontmoeting naar Rotterdam reisde…

  Wat een energie…humor en wijsheid kun je dan voelen, horen en ervaren…Je kunt het je nauwelijks voorstellen dat zo’n enorme mensenmassa gewoon bijna 3 uur lang ademloos luistert en vooral af en toe heerlijk lacht bij het horen van de deels Engels en ook vaak Tibetaanse zinnen die de Dalai Lama uitspreekt. Alle teksten worden vertaald, zodat de Dalai Lama dan even rust neemt en af en toe slokjes van zijn thee drinkt.

  Met het kopje thee maakt hij een mooi bruggetje, eigenlijk de strekking van zijn laatste boek: Beyond Religion (wat iedereen cadeau kreeg)

  Het verschil tussen ethiek en religie is als het verschil tussen water en thee. Hoe de thee ook gezet wordt, het belangrijkste onderdeel is altijd het water. We kunnen wel zonder thee leven, niet zonder water. Ethiek en innerlijke waarden zonder religieuze inhoud zijn als water. We worden zonder religie geboren, kunnen ook zonder religie, maar niet zonder de noodzaak voor compassie…

  Als mens/coach raakte hij mij vooral door aan te geven dat een ‘jonge geest’, ongeacht leeftijd, is dat je flexibel, leergierig en in staat bent oude denkpatronen los te laten en te voeden met nieuwe perspectieven en oplossingen. Iedereen is in staat om op z’n eigen manier een positieve bijdrage te leveren aan een leefbare en harmonieuze wereld als je motivatie zuiver en empathisch is. Dat inspireert mij! En wat een opgave blijft dat! Hij deed juist een beroep op coaches, trainers, onderwijs om deze essentie meer uit te dragen. Ik ben me erg bewust dat dit toewijding en discipline vraagt!

  use your voice for KINDNESS

  your ears for COMPASSION

  your hands for CHARITY

  your mind for TRUTH

  and your heart for LOVE

   

   

   

   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar